Bulgária – Magyarország: újabb helyszín vetődött fel a bolgár szövetségnél, amely nem felel meg az UEFA előírásainak

Érthetetlen dolgok játszódnak le Bulgáriában az elmúlt napokban, mivel jelen állás szerint nem tudni azt, hogy megrendezhető-e a Magyarország elleni EB-selejtező mérkőzés, mivel a plovdivi Hristo Botev Stadionban nem lehet mérkőzést játszani, hiszen a város önkormányzata nem adta meg az engedélyt a Bolgár Labdarúgó Szövetségnek.

A bolgár sajtóban már korábban felmerült Razgrad, és az ottani Ludogorec Aréna is, mivel már ott rendeztek válogatott mérkőzéseket, de a bolgár szövetség kitartott a terve mellett, és mindenáron Plovdivban akarta megrendezni a mérkőzést. A legújabb Bulgáriából érkező hírek szerint a helyi szövetség megtalálta az újabb lehetséges helyszínt a mérkőzés megrendezésére, méghozzá a Dél-Bulgáriában fekvő Kardzsali város 2020-ban felújított stadionja, a 11 114 fő befogadására alkalmas Arda Aréna lehet a befutó.

fotó: http://nemzetisport.hu

Bár valóban szép és hangulatos az Arda Aréna, de több szempontból sem felel meg az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak.


Az UEFA a 2024-es EB-re és annak selejtezőjére vonatkozó versenykiírásában szereplő 26-os cikkelyének 1-as pontja szerint minden rendező szövetségnek 2022 november 10-ig el kellett küldenie az UEFA-nak azon stadionok listáját, amelyekben a hazai mérkőzéseit kívánják rendezni. Erősen kérdéses, hogy erre a listára a bolgárok két éve feltették-e az Arda Arénát. A Nemzeti Sport úgy értesült, hogy ezen a listán nincs rajta az Arda Aréna. Egyébként válogatott mérkőzést korábban nem rendeztek a helyszínen, sőt, nemzetközi kupamérkőzést is csak egyszer játszottak itt, méghozzá egy Európa Konferecia-Liga-selejtezőt két éve, ahol az Arda Kardzsali kikapott az izraeli Hapoel Beer Shevatól 2–0-ra.

A kardzsali stadion a 26-os cikkely 3-as pontjának sem felel meg, amely pont kimondja, hogy a válogatott mérkőzés helyszínének a legközelebbi nemzetközi reptértől autóbusszal 90 percen belül elérhetőnek kell lenni. Kardzsali közelében két nemzetközi repülőtér található, az egyik éppen a plovdivi, amely 92 kilométerre van a stadiontól, ám a különböző útvonaltervezők szerint autóval legalább egy óra negyven percig tart megtenni az utat. A másik közeli nemzetközi reptér a Görögországban található Kavala reptér, amely 156 kilométerre van az Arda Arénától, és autóval az útvonaltervezők szerint legalább egy óra ötven perc az út, ami busszal sokkal hosszabb.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a városban csupán háromcsillagos szállodák találhatóak, ami alulmúlja a nemzetközi labdarúgásban megszokott szállások komfortfokozatát, így az is kérdésessé válna, hogy hol szállna meg a magyar válogatott.

Kardzsali város polgármestere, Erol Mümün arról beszélt, hogy 99%-os eséllyel az Arda Arénában rendezik meg a Bulgária – Magyarország EB-selejtezőt, és már csak a hivatalos megerősítésre várnak, mivel a bolgár szövetség hivatalos kérvényt nyújtott be az UEFA-nak.

„Számunkra megtiszteltetés, hogy vendégül láthatjuk a nemzeti csapatot. A stadion birtokában van az ilyen találkozók megrendezéséhez szükséges licenc, mi pedig készen állunk arra, hogy tökéletes rendezéssel örömet szerezzünk a környékbeli szurkolóknak. Az Arda Aréna Bulgária legjobb stadionjai közé tartozik, sőt, a dolgok jelen állása szerint kilencvenkilenc százalék az esély arra, hogy Plovdiv helyett Kardzsali legyen a helyszín. A szövetség már engedélyt kért az UEFA-tól, jelenleg a hivatalos megerősítésre várunk. Szerintem minden rendben lesz. Tudtommal zárt kapus lesz a mérkőzés. Véleményem szerint nem a válogatott mérkőzése a megfelelő alkalom a tüntetésekre.”

fotó: http://origo.hu

forrás: https://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/bolgar-magyar-az-uj-helyszin-sem-alkalmas-a-meccs-megrendezesere-2988665


A magyar válogatott játékosai is úgy készülnek, hogy pályára kell lépni csütörtökön este Bulgáriában. Ha pontot szerzünk, akkor ott leszünk egyenes ágon a jövő évi Európa-Bajnokságon, de az is előfordulhat, hogy az UEFA 3-0-val a mieinknek ítéli a mérkőzést, és emellett komoly szankciókra számíthatnak a balkáni országban.