A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés következik a Ferencváros számára – KRC Genk – Ferencvárosi TC beharangozó

A válogatott szünet után visszatér az európai klubfutball is! A Bajnokok Ligája mellett az Európa-Ligában és a Konferencia-Ligában is rendeznek mérkőzéseket a héten. A magyar futball szerelmesei a legjobban a Konferencia-Ligára figyelnek, hiszen csütörtök este lép pályára a Ferencváros együttese, méghozzá a belga élvonalban szereplő KRC Genk otthonában.

Genk - Ferencváros tippek: A botrányosan távozó Paintsil most megmutathatja  - Sportfogadás

A Fradi remekül kezdte az idei EKL szereplést, mivel előbb hazai pályán legyőzte 3-1-re a szerb Cukarickit, míg a legutóbbi fordulóban a tavalyi EKL-döntős, olasz Fiorentina otthonában ért el egy 2-2-es eredményt Dejan Stankovic együttese, így két fordulót követően 4 pontot szerezve áll a tabella élén.

A legnehezebb mérkőzés előtt áll a Ferencváros - Népújság

fotó: http://fradi.hu


Ismerjük meg közelebbről a KRC Genk csapatát!

Descargar fondos de pantalla KRC Genk, 4k, el arte geométrico, logotipo,  Belga de fútbol del club, azul, abstracto, antecedentes, Jupiler Pro  League, en la ciudad de Genk, en Bélgica, el fútbol, el

Történelme

A Genk nem tartozik Belgium hagyományos nagycsapatai közé. 1988-ban alapították, méghozzá Genk városának két másodosztályú csapatának egyesüléséből. Rövid időn belül meghatározó alakja lett a belga labdarúgásnak, hiszen eddig 4x hódította el a bajnoki címet, illetve 5x nyerte meg a Belga Kupát.

Genk pip Standard to Belgian title | UEFA.com

fotó: http://uefa.com

Magyar futballisták Genkben

Néhány honfitársunk is megfordult a belga élvonalban szereplő együttes keretében. Az 1999-es első bajnoki diadal idején a kapus ugyanis Brockhauser István volt, de jó párszor pályára lépett az első aranyérmes gárdában Horváth Ferenc is. Kb. egy évtizeddel később Tőzsér Dániel volt ott a csapat középpályáján, míg Köteles László is a klub kötelékébe tartozott, aki az ifjú Thibaut Courtois mögött a második számú kapus volt, de neki is jutottak a sikerekből. Az eddigi utolsó magyar játékos a belga csapatban Németh András volt, aki idén januárban igazolt el a Genktől, méghozzá a német másodosztályú HSV Hamburg csapatához.

Tőzsér hatalmas gólját a Chelsea kapusa sem hagyta szó nélkül - videó -  Csakfoci.hu

Ha alkoholista és láncdohányos lennék, nem nyertem volna meg mindent" -  Tilos passzolni Köteles Lászlóval - Csakfoci.hu

fotók: http://csakfoci.hu

A Genk néhány fontosabb felfedezettje

A belga labdarúgás a legutóbbi évtizedben élte fénykorát, amelyben több olyan futballista is volt, aki korábban a Genk Akadémiáján nevelkedett. Többek között olyanok kezdték meg itt a pályafutásukat, mint Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Yannick Carrasco vagy Leandro Trossard. A Genk kiváló megfigyelő hálózattal rendelkezik, hiszen az ide érkező labdarúgóknak jó ugródeszka lehet a belga bajnokság a topligába igazolás szempontjából, hiszen a Jupiter Pro League az egyik legerősebb bajnokság Európában, bár messze elmarad még a Premier League szintjétől.

Genk without De Bruyne for Leverkusen visit | UEFA Champions League |  UEFA.com

fotó: http://uefa.com

A jelenlegi keret

A Genk keretét nem nagy pénzért vásárolt labdarúgók alkoltják, hanem a klub utánpótlásából felkerülő fiatalok, illetve a világ minden tájáról apró pénzért leigazolt játékosok, ebből kifolyólag a klub átlagéletkora is alacsony, méghozzá 23,6 év. A csapat becsült piaci értéke a Transfermarkt oldal szerint 128,3 millió euró, míg a Ferencvárosé 48,2 millió euró, tehát a belga együttes kb 2,5x többet ér a magyar bajnoknál. A csapat legértékesebb játékosa a 19 éves belga-marokkói támadóközéppályás, Bilal El Khannouss, akinek 18 millió euró a becsült piaci értéke.

Kalendervoorstelling Jupiler Pro League 2023 - 2024: RWDM Molenbeek eerste  tegenstander | KRC Genk

fotó: https://www.krcgenk.be/

A csapat idei szereplése, taktikája, vezetőedzője

Az együttes a tavalyi szezonban éppen csak lecsúszott a bajnoki címről, hiszen a 2. helyen végzett a drámai végjátékkal véget ért szezonban. Idén a BL-selejtezőben indult, ahol a svájci Servette azonnal kiejtette, majd az Európa-Liga selejtezőjében a görög Olympiakosz is átgázolt rajta, és végül éppen csak sikerült bejutnia a Konferencia-Liga csoportkörébe, méghozzá a török Adana Demirspor ellen. A bajnokságban jelenleg a 4. helyet foglalja el, ráadásul augusztus óta nem talált legyőzőre Belgiumban, míg az EKL-ben 2-2-es döntetlent játszott a Fiorentinaval, illetve 2-0-ra legyőzte idegenbe a Cukarickit, tehát szintén 4 ponttal rendelkezik.

auto

fotó: http://krcgenk.be

A csapat alapfelállása 4-2-3-1 szokott lenni, de gyakran váltanak át 4-4-2-re is, amellyel az ellenfelet próbálják hibára kényszeríteni. Stabil védekezésből építkeznek, illetve a széleken vezetnek támadásokat, méghozzá rendre a pálya jobb oldalán. Érdekesség a Genkkel kapcsolatban, hogy meccsenként 2,8 sikeres beadást hajtanak végre. A szezon során minden fronton eddig összesen szerzett 30 találatukból ötöt szélen vezetett akciót és beívelést követően értek el, hármat szélről begurított labdából, hetet pedig beívelt pontrúgásból. 

2022 nyarán a 44 esztendős Wouter Vrancken vette át a Genk irányítását, akivel gyökeres fordulatot vett a klub. A szakember hamar kialakította a három pillérre támaszkodó stratégiáját: a türelmes nyomásgyakorlás, a széleken való támadásvezetés és a kapus különleges szerepe az építkezés korai szakaszában.

Welcome Wouter Vrancken! | KRC Genk

fotó: http://krcgenk.be

Régi ismerősre kell nagyon figyelni

A Ferencváros szurkolóinak nem nagyon kell bemutatni a ghánai Josiph Paintsilt, aki a 2017/2018-as szezonban futbalozott a Ferencvárosban, ahol végül 10 góllal és 7 gólpasszal zárta a bajnokságot. 2018 nyarán az FTC vételi opcióját szerződésszegés vádjával semmisnek nyilvánítva Paintsil végül Belgiumban kötött ki, hiszen a ghánai klubjától 3 millió euró ellenében vásárolta ki a Genk, ahol azóta ő lett csapata legfontosabb és az egész belga liga legveszélyesebb támadója. Bár eleinte nem számított alapembernek, és kölcsön is adták Törökországba, de fokozatosan bejátszotta magát a belga csapat kezdőjébe. A játékos becsült piaci értéke 12 millió euró. Az előző szezonban már igencsak figyelemreméltó 17 gól és 14 gólpassz volt a mérlege, és már most is négy gólnál és négy előkészítésnél tart.

auto

fotó: http://bunteto.com

Felhasznált forrás: https://bunteto.com/mire-szamithat-az-ftc-genkben


A KRC Genk – Ferencvárosi TC Európa Konferencia-Liga mérkőzést csütörtök este 21:00-kor rendezik meg a genki Cegeka Stadionban. A talákozót az M4 Sport élőben közvetíti.