Angliában 13-14 évesen hagyják abba először jelentős számban a gyerekek a futballt 

🟦 GOALSUPPORT • SELFCODE 🟥 HUNGARYNUM ALAPÍTVÁNY

A közel 25 éve külföldön élő és dolgozó, a Football Made in England weboldalt valamint immár a K&K Football Consultancy Ltd.-t üzemeltető Kohári István azon kevesek közé tartozik, akik rendelkeznek a FIFA új, 2023-as ügynöklicencével. Kíváncsiak voltunk, ottani szakmai szemmel hogyan látja a tehetséges magyar játékosok illetve az itthon játszók lehetőségeit.

Az első naptól, bemutatásuktól sokat tettek azért, hogy elfogadtassák magukat Angliában. Jól beszélnek angolul, ügyesen nyilatkoznak, mosollyal az arcukon: rokonszenvkeltő és vagány karakterek. Ezzel meg is tették az első szükséges lépéseket. Aztán az itteni szurkolók számára is hamar kiderült, hogy nemcsak jó értelemben vagányak, hanem kiváló futballisták. Dominik a Premier League 20 mérkőzéséből 19-en kezdő volt, míg ez Milos esetében 16-ból 15. Szóval minden pozitív a megítélésüket illetően. Hadd mondjak egy személyes példát. A „Szoboszlai“ nevet nehéz kimondani az angolnak, itt úgy ejtik: ‘Szoboszlaj’. Egy baráti család tagjainak, akik nagy Liverpool szurkolók, addig kellett tanítanom a helyes kiejtést, míg szinte tökéletesen el nem sajátították. Mi ez, ha nem elismerés?

🟦 Mennyire nyitottak az ottani futballszakma szereplői a magyarokra? Érzékelhető-e valamiféle változás, elmozdulás? 

A magyar válogatott utóbbi években nyújtott teljesítménye javított a megítélésünkön, de a futballtérképen az arányok nemigen változtak. A két válogatott játékos sikeres szerződtetése után természetesen elképzelhető, hogy a jövőben jobban odafigyelnek majd a magyar piac tehetségeire.

A skót Premiership jó állomás lehet egy fiatal magyar játékos számára
Fotó: Football Made in England • Facebook

🟦 Nagyon kevesen rendelkeznek az új, 2023-as FIFA ügynöki licenccel, vagyis hogy jogszerűen végezhessék a tevékenységet. Hogy látják a szakma morálját és a közeljövőt a nagyok, akik neked is mentoraid voltak a képzésen?

Két, nemzetközileg nagynak számító ügynökséggel is partneri kapcsolatban vagyok. Egyikőjük, akiktől tanultam, John Viola és csapata. A másik az az ügynökség, akik többek közt anno Mesut Özilt is képviselték. Ezen kívül különböző fórumokon informálódom. Két dologban egységes az álláspont: 1. az ügynöki tevékenység licenc alapon történő működésének fontosságában, 2. az ügynöki szolgáltatási díj maximum limitjének egységes és végleges eltörlésében. Itt egyelőre úgy tűnik, minden rendben megy, Magyarországról viszont már vannak rossz tapasztalataim. Egy fiatal otthoni játékosomat megkereste egy magyar ügynökség, hogy a jövőben szívesen egyengetné az útját. Csakhogy az ismert ügynökség egyik tagjának sincs jelenleg érvényes licence. Tanácsom: a FIFA Agent Platform weboldalon az adott nevet beírva mindenki hozzáférhet, ki rendelkezik licenccel s ki nem.

🟦 Mit javasolsz a játékosoknak illetve a szülőknek? Hogyan döntsék el, kire bízzák az ígéretesen induló futballkarriert?

Az ügynökökkel, ügynökségekkel kapcsolatosan vannak jellemző tévhitek, amikor menedzsert választanak. 1. Nem győződnek meg, hogy az illető regisztrált és érvényes FIFA licencszel rendelkezik. 2. Kizárólag a képviselt játékosok listája alapján választanak ügynökséget. 3. Feltételezik, hogy egy ismert, nagy ügynökség illik hozzájuk, ami egyben a sikert is garantálja. 4. Nem néznek utána az ügynök személyének. 5. Sokan nem is találkoznak személyesen az ügynökkel. Ez különösen igaz a külföldi nagyobb ügynökségek esetén: nem ismerik jól a személyt, aki foglalkozik majd velük. 6. Nem olvassák el figyelmesen a képviseleti szerződést.

🟦 A weboldaladon írod 2022 novemberében: „rengeteg mindent tanultam, láttam az angol profi akadémiákon“. Mit mondanál egy most 11 éves magyar gyermeknek és a szüleinek: mennyi idejük van, hogy a srác/kislány bekerülhessen oda? Mik a legfontosabb jellemzők, amikre tudatos, ütemezett egyéni fejlesztéssel itthon is fel lehet készülni?

13 év edzősködés Angliában Fotó: Harefield United FC

A fiatal játékosok nem egyforma ütemben fejlődnek, ezért nehéz kérdés, hogy mennyi idejük van külföldre kerülni. Viszont ha valaki nagyon tehetséges, és van lehetősége bármelyik jó külföldi akadémiára menni, az induljon minél hamarabb. Azért mondom ezt, mert sajnos évtizedek óta általános tapasztalat, hogy kinn nagyobb tempóban megy az edzés és a játék, mint Magyarországon. Ehhez fiatalon könnyen hozzá lehet szokni, később viszont… Azt ugyan nem mondanám, hogy lehetetlen, de. Azt se felejtsük, hogy a motiváció fenntartása, a kitartás sokkal fontosabb, mint a motiváció intenzitása! Az egyik legfontosabb tanácsom, hogy amikor a szülők csapatot választanak, ne a klub jól csengő nevére figyeljenek. Kizárólag egyetlen dolog számít: jól felkészült, lelkes, türelmes edzők foglalkozzanak a gyermekükkel, akik ténylegesen meg tudják adni neki az alapokat. A másik, hogy ne toljanak mindent a gyermek „alá“: tanuljon meg küzdeni mindig mindenért az életben! Mert ha ebben nem edződik, ha nem tanul meg küzdeni, kiállni magáért -főleg külföldön egy idegen környezetben- akkor sosem válik belőle nyerő típus. Akik komolyan gondolják a futballkarriert, vegyék körbe magukat olyan szakemberekkel, akik nemcsak hogy a legjobbak a saját területükön, hanem kizárólag a gyermek sikerét akarják. A szülők a gyermeket a pályán kívül támogassák, a pályán lévő feladatokat hagyják az edzőkre: ők sem avatkoznak sem a gyermeknevelésbe, sem a szülők munkahelyi dolgaiba.

Angliában nincs érzelgősködés: már utánpótlásban is csak az marad, aki teljesít

Alapvető a tudatos mentális felkészültség és karbantartás: testben, fejben, lélekben egyaránt erősnek kell lennie annak, aki külföldi karriert szeretne. Angliában már 12 éves korban elküldik őket, ha nem úgy fejlődnek és játszanak, ahogy elvárják. Külön kiemelném a külföldi életre történő felkészítést. Mások a szokások, más a kultúra, többféle is keveredik, amelyekhez csapaton belül és azon kívül alkalmazkodni kell. A stabil társalgási szintű idegennyelv-használat szintén fontos, akár ezen bukhat a külföldi beilleszkedés. Végül: őszinte, szakmai és a játékos érdekeit szolgáló észrevételeket, javaslatokat, tanácsokat keressenek, ne pedig azt, amit épp hallani szeretnének.

🟦 Térjünk most haza: milyen perspektívái vannak egy itthoni klub játékosának, aki Magyarországon szeretne boldogulni? Téged mi fog meg egy magyar játékosban, egy magyar klubban?

Bárhol a világon, ha profi akarsz lenni, keményen kell dolgoznod, hogy oda juss. Ez alól ma már Magyarország sem kivétel. Versenyhelyzet van, egyre több és több a külföldi rivális. Játékos koromban engem is a küzdeni tudásom vitt előre, az volt az egyik legfőbb erősségem.

Kohári István játékosként Buzánszky Jenő jobbján

Ezért is tudtam és tudom megállni mai napig a helyem külföldön. Érthető tehát, ha szívesen dolgozom olyan játékossal, aki motivált, és félévente szeretne magasabb szintre jutni. Emellett az alázat, az egymás iránti tisztelet, bizalom, őszinteség, korrektség alapvető. Úgy gondolom, én ezt nyújtom – és ezt is várom vissza, mert csak így működhet sikeresen a közös munka. Ha valaki megkeres (vagy én őt), abban biztos lehet, hogy mindig a maximumot akarom hozni. A klubokat tekintve semleges vagyok, más nem is lehetnék.

🟦 A képernyőről született álmokból, vágyakból szerinted mikor, hány éves korra kell, hogy valódi, konkrét, személyes célok legyenek? 

Angliában 13-14 évesen hagyják abba először jelentős számban a gyerekek a futballt. Sokan mondanak le ekkor a profi álmokról, mert többet kellene a munkába fektetni. Mások pedig reálisan látják a lehetőségeiket, és azért nem vállalják. Úgy gondolom, ezektől az évektől kezdve már abszolút egyéni célok szükségesek. Tudnom kell, miért edzek intenzíven, hogy muszáj egyéni fejlesztésen részt vennem, helyesen étkeznem, pihennem, jól és eleget aludnom. Nincs kimaradozás, sem rendszeres computerjátékok, viszont az iskolában is helyt kell álljak – mert mindezt magamért teszem!

🟦 Végül, ha megkeres egy játékos vagy klub, mik az első lépések, mire számíthat? 

Kész forgatókönyvvel várom (sok mindent el kell mondjak), ám a beszélgetés nagy részében kérdezek tőlük. Utánpótlás játékosok esetében a szülőkkel ugyanez a menetrend. Természetesen nemcsak azokkal foglalkozom, akiknek külföld az álmuk. 24 éve élek külföldön, 3 különböző országban (Magyarország, USA, Ausztria) volt játékosmúltam, 13 év edzői karrierem van Angliában. Úgy gondolom, a megszerzett tapasztalatom, tudásom hamar ügyfeleim hasznára válhat.

Kohári István (ENG)
Céljaim egyike, hogy magyar fiatalokat is hozzásegítsek akár külföldi szerződésekhez

Motivált vagyok, keményen dolgozom, szenvedélyesen segítem a játékosaimat, mert mindig szeretném túlszárnyalni a közösen meghatározott célokat. Ehhez a legjobb út az együttműködés. A képviseleti szerződés betöltött életkorhoz kötött, s ha ez megvan, indulhat a közös munka: siker Magyarországon vagy/és Európában! Engem csak ez vezérel, ebben szeretnék játékosnak-szülőnek segíteni, életük ezen szakaszához és részéhez hozzátenni. Ha pedig valahol valaki/valami elakadt, elmozdítani a holtpontról, hogy aztán folytathassuk a helyes úton.