Soha nem elégedtem meg magammal – Interjú Sági Marcellel (FC Nagykanizsa)

Hungarynum Alapítvány • Goalsupport • Selfcode

UP17 rovatunk az utánpótlásból a felnőtt futballba való átlépést hivatott támogatni, segíteni. Olyan tehetséges magyar játékosokat kérdezünk, akik ezt a kihívást 17 évesen, NB-s szinten ugrották meg. Kifejezett célunk, hogy személyes tapasztalataikkal a náluk évekkel fiatalabbak számára adjanak konkrét útmutatásokat a tudatos, ütemezett felkészüléshez.

Első felnőtt bajnoki mérkőzéseden (2023. február) rögtön góllal debütáltál az NB III-ban a Nagykanizsa színeiben, s most ugyancsak góllal kezdted az új szezonod. Elárulnád, hogy csinálod?

Amióta focizom, az első pillanattól fogva csak gólt szerettem lőni. Mindig is támadó voltam. Kisebb korosztályokban folyamatosan nyertem a gólkirályi címeket. Soha nem elégedtem meg magammal, nagyon sokat gyakoroltam és gyakorlok a kapu előtt, ebben édesapám is az elejétől segítségemre volt. Hogy csinálom? Munka, szorgalom, alázat.

• Azonnal éremmel nyitottad felnőtt pályafutásod, hisz harmadik helyen zártatok. Hogy lehet mindezt fokozni?

Fotó: goalsupport.hu

Igen, nagyon örültem ennek az eredménynek. Különösen, hogy megyém, Zala megye egyik csapatával sikerült elérnem! Fokozni pedig úgy lehet, hogy nap mint nap keményen dolgozunk kitűzött új célunkért, az NB II-ért.

Több Akadémián is nevelkedtél (ZTE, Illés, MTK). Mit tanácsolsz a fiatalabbaknak: érdemes ennyi klubbal próbálkozni, vagy utólag másképp csinálnád?

Semmit nem csinálnèk máskèpp! Sokat fejlődtem mindenhol, minden Akadèmia mást és mást adott elméletben, gyakorlatban egyaránt. Így, lèpcsőzetesen felkészülve, határozottabban lèptem be a felnőtt futballba. A fiataloknak azt tanácsolom, ha érzik, hogy fejlődni kell, bátran lépjenek tovább!

Lehet, meglepőnek tűnik a kérdés: meg lehet tanulni klubban futballozni? Vagy teljesen máson múlnak az alapok?

Egy bizonyos szinthez elég egy klub utánpótlása. De ahhoz, hogy valaki magasabb szinten futballozzék, szerintem elengedhetetlen az akadémiai képzés.

Az utánpótlásban végig támadó voltál, Nagykanizsán szélső védőt is játszatnak veled. Melyik ízlik jobban, mennyire könnyű posztok között váltani ilyen fiatalon?

Fotó: zaol.hu

Egyértelműen támadó pozícióban érzem magam legjobban. Mindig is ott játszottam, ott tudom igazán önmagam adni. Szerintem a sikeres posztváltáshoz elsősorban alázatos munka szükséges, valamint követni az adott poszton játszó tapasztalt játékosokat a saját csapatban és a topfutballban. Közben pedig rengeteg gyakorlás!

Hogy megy a tanulás, milyen terveid vannak, mennyire volt nehéz a sok iskolaváltás?

A tanulás jól megy, gondolom, ezért is voltak zökkenőmentesek az iskolaváltásaim. Mindenképp tervben a folytatás, bár még nincs meg biztosan, hová.

Köszönjük az interjút és a tanácsokat a fiatalabbaknak, további sikeres pályafutást és tanulást kívánunk!